HMS News

VALTER NILSSON TILL MINNE

Valter Nilsson — en välkänd ledarprofil inom svensk motorsport har lämnat oss.
Valter var en stor motorentusiast med racing som största intresse. Han gick tidigt med i Hyllinge Motor Sällskap (HMS) och blev en av stöttepelarna i klubben och innehade en mängd ansvarsfulla poster, bl.a var han vice ordförande under åren 1977 – 1979, ordförande 1980 – 1994 och utnämndes 1995 till hedersordförande. Valter tilldelades Svenska Bilsportförbundets silver- och guldplakett samt Skånes Idrottsförbunds brons, silver- och guldplakett.

De flesta känner dock Valter bäst som tävlingsledare på Ring Knutstorp under drygt tjugotalet år. Den posten skötte han exemplariskt under från 1970 och en lång följd av år. Han fick också Svenska Bilsportförbundets uppdrag som bl.a domare vid både nationella och internationella tävlingar på andra banor redan från 1970. Han hade även uppdrag som domare i Road Racing.

Valters ledarstil var lågmäld och korrekt, men bakom den ibland till synes allvarliga uppsynen fanns en god portion humor, vilken inte sällan kom till god användning. Som till exempel den gången då italienaren Riccardo Patrese, senare den F1-förare som kört flest lopp av alla, beskyllde Valter för att leda Den Svenska Maffian vid en EM-tävling för formel 3 på Ring Knutstorp på sjuttiotalet!
Eller när Valter ”läxade upp” hela den svenska Super Star-klassen på gridden före ett lopp vid stortävlingen Kvällsposten Newsrace. Egentligen var hela saken avsedd enbart för en filmkamera och en film om svensk racings kejsarklass på sjuttiotalet, men ljudet gick ut i högtalarna och 20.000 runt banan fick sig ett gott skratt!

I det civila var Valter, intill sin pensionering, anställd i Postverket som arbetsledare för brevbärare.
Valter Nilsson, som blev 82 år, sörjes närmast av döttrarna Eva och Karin med familjer samt brodern Lars, som är chef för den dagliga driften på Ring Knutstorp. Begravningen har ägt rum.

Sveneric Eriksson

(Bild: 1105)