HMS News

Racerapport Jenna Brorsson

Här kommer Jennas rapport från Velodromloppet 16-17 juni.Med närmare 250 startande i olika klasser är Veledromloppet i Karlskoga en av Sveriges största tävlingar. Även denna helg stod det 17 Ginettor i strålande sol på griden. Efter pallplatserna på Kinnekulle hade jag siktet inställt på att plocka fler..

Kval fredag:

Efter en kort fri träning var det dags för kval på fredagkvällen. Efter några varv med trafik hade jag fått upp lite värme i däcken.Jag såg på tornet med tider att jag hade fjärde bästa tid vilket jag inte tänkte nöja mig med. Jag säkerställde att jag fick fritt från trafik, och satsade på varv åtta för att sätta en bättre tid. När jag passerade tornet nästa varv såg jag att det lyckats då jag hoppat upp till tredjeplats. Det bådade gott för tät racing då det endast skiljde fyra tiondelar mellan de fyra första Ginettorna.

Race 1 lördag:

Med tredje startplacering på griden hade jag Bengtsson framför mig i pole, Rydman som tvåa. Min strategi i starten var att få häng på Bengtsson för att trycka mig förbi Rydman i första högern. Startflaggan föll och det gick precis som planerat. Därefter följde några varv där jag pressade på Bengtsson rejält. Jag var uppe jämsides i slutet på rakan vid ett par tillfällen men valde att backa av för att undvika kontakt. Efter några varv bromsade sig Lindbrandt förbi mig i slutet på rakan, men sladdade av i Ejes kurva på samma varv.

Jag höll min andra placering några varv, men såg plötsligt Rydman komma som skjuten ur en kanon i Ejes kurva. Bokstavligen! Med ett varv kvar bromsade Rydman för sent, gav mig en tryckare bak, för att sedan ge mig ytterligare en i sidan. Bilar passerade, men jag lyckades starta bilen, och i sakta mak linka iväg med ratten i 20 graders vinkel. Sista tre kurvorna hade jag fullt fokus på att hålla ’Kamikaze’ Rydman bak mig som lyckats klara sig bra trots påkörningen. Jag rullade över mållinjen på en fjärdeplats, vilket borde varit en andraplats. Väl i depån blev det en onyanserad uppläxning där ord som avstånd och bromspunkter var i fokus. Tur att ingen förstår skånska!

Nåväl, jag valde att se det som en raceincident och inte lämna någon protest. Utöver sminket på utsidan visade det sig senare att en bärarm blivit böjd, samt att hjulinställningen på vänster fram fått sig en känga. En Brorsson ägnade lördagkvällen åt att skruva, och det var inte Jenna.. (pappa Tommy!)

Race 2 söndag: Regn och VM i piruetter!

Regn, regn, regn! Med tanke på att endast ett fåtal hade testat Ginettorna på regn, skulle det bli ett oerhört intressant race. Jag tror att de som tittade kan enas om att det var det mest sevärda och spektakulära racet på hela helgen. Lördagens varvtider avgjorde startplaceringen i söndagens race, vilket rörde om betydligt i startordningen.

Jag fyra, Bengtsson femma och tre ungtuppar framför. Jag hade en god idé om vilket varvtal som skulle ge optimalt grepp på den våta plattan vid starten. När starten gick visade sig detta varvtal vara helt optimalt, då jag gjorde mitt livs start och pressade mig in mellan bilarna i första led! På ett kick var jag förbi och uppe i ledning! Detta höll jag i två varv, då jag var för het på gasen ut ut hårnålen. Stående på tvären och utan möjlighet att kunna köra iväg utan plåtkontakt såg jag halva fältet passera förbi. Irritationen växte och till sist kastade jag upp bilen på banan. Jag hade ramlat ner på en åttondeplats, och jakten på placeringar började. Det visade sig att jag inte var den enda som var snabb på gasen, i nästa böj stod Bengtsson på tvären! Det visade sig efter racet att den enda som undgått att snurra var Rydman som körde över mållinjen som dagens vinnare. Jag lyckades pressa mig förbi Anders Carlsson på rakan och passerade målflagg på ännu en fjärdeplats med en tiondels marginal.

Totalt ligger jag kvar som trea i tabellen.

Nästa race går på Knutstorp med Svenskt Sportvagnsmeeting 7-8 juli. Varmt välkomna!
/Jenna Brorsson