Arkivsida

Besviken Stureson-femma i Danmark

Johan Stureson. Foto: Mikael Persson

Johan Stureson levererade en viktig femteplats på Jyllandsringen i Danmark och därmed är Skåningen en fortsatt het medaljkandidat. Men det kunde blivit dubbelt så mycket poäng om inte Rydells fula påkörning inträffat. Femma i race ett och endast fyra varv från samma placering i race två, men då skickade Rickard Rydell ner iPS föraren till en femtonde plats.

-Klart man är besviken och förbannad efter en sådan avsiktlig påkörning, utbrister Stureson.

Stureson inledde den tuffa fighten på Jylland med att kvala in som sjua, tretton hundradelar bakom hemmafavoriten Casper Elgaard som var snabbast före Olsson, Rustad, Ekblom, Öhlin och Turkington.

-Jag fick till två bra varv i Q1 när banan var som torrast. Gjorde ett sista försök i slutet men då började det duggregna, förklarar Johan.

I pausen mellan kvalen tilltog regnet och Q2 inleddes på regndäck och där var Stureson vassast. Men i slutet började det sakta torka upp och fyra förare var snabbare än Skåningen när dessa chansade på slicks.

-Chansartat kval, men det känns bra med en femte startposition, menade Johan.

Rustad tog pole före Turkington och Ekblom.

I det första racet fick Stureson till en bra start och klippte direkt Casper Elgaard, men fick släppa fjärdeplatsen efter en hård tryckare från Kristoffersson. Som sedan sattes under hård press när Stureson försökte ta sig förbi resten av loppet.

-Jag var klart snabbare än både honom och Ekblom, men Kristoffersson körde defensivt och skyddade Ekblom racet igenom. En femteplats och viktiga poäng inför fortsättningen, fortsätter Johan.

Vann gjorde Rustad klart före Turkington.

Att starta fyra på Jyllandsringen är långt ifrån optimalt, men Stureson lyckades behålla kylan och kom iväg som fyra, samtidigt som det small ordentligt längre ner i fältet. Stureson körde för en pallplats och letade attackläge på Öhlin varv efter varv samtidigt som Kristoffersson knackade på bakifrån. När det återstod fyra varv passerade Kristoffersson och samtidigt skickade Rydell av Stureson som blev stående och föll ner till femtondeplats.

-Kändes bra under hela racet och allt talade för ännu en femteplats och nya viktiga poäng. Men sen small det och det var helt klart en medveten manöver från Rydells sida. Trist, avslutar en besviken Johan Stureson.

Fabrizio Giovanardi kunde ta hem segern före Mattias Andersson och Martin Öhlin.

Kampen om medaljerna fortsätter om fjorton dagar på Sturesons hemmabana Ring Knutstorp.

//Staffan Börjesson

Arkiv 2011