Arkivsida

Första motorträffen 9/3 Jubileumsåret 2013

När jag gick upp på morgonen undrade jag varför jag var uppe så tidigt en lördag. Jag behövde inte undra så länge.

Trots att jag var tidigt på plats så surrades det redan i lokalen och förväntningarna var höga. Efter en inbjudande frukost inleder Bo Friberg dagen med att hälsa oss välkomna och berättar att det har satts upp en skylt i första backen på det som var crossbanan förut. Detta för att hedra minnet av Bill Nilsson som körde och vann på vad som blev ett av HMS största tävling. VM 1958, lag cross, 25.000 åskådare och ett riktigt eldprov för en då ung klubb på 10 år. Bo Friberg berättar för mig att på den tiden gick det tåg till Kågeröd och det hade satts in två bussar som körde folk upp till entrén.

Motorträff. Foto: Jamina Loxly

Bo Friberg berättar vidare och pratar bla om Damklubben som hade så mycket som ca 150 medlemmar. Dessa damer hjälpte till med allt som man kunde tänka sig runt banan och även med mat under dagen. Otroligt nog så finns en av damerna Karin Larson med idag och jag frågar henne lite om damklubben. Hon berättar att hon inte var så aktiv men att man hjälpte till med allt runt omkring. Soppa banan, städa, måla osv. Karin berättar vidare att det ordnades en dam tävling i Trial för damer 1963. Två anmälde sig var av en av dessa var Karin Larsson. Loppet gick i dåvarande crossbanan och Karin minns framför allt när hon skulle köra i ”fantombacken” Hon skrattar och säger att hon vann loppet trots att hon var höggravid.

Göran Anderberg och Sven-Åke Magnusson fortsätter dagen med otroliga historier om alla deras år. Många av minnena inkluderar åskådarna och många glada skratt infinner sig, även för de yngre i publiken.

Jan Persson delar också med sig av sina glada min. 1975-76 körde han i Frankrike. Under en tävling körde han av och flög av cross cykeln. Han landade i publiken som fångade upp honom och fick också hjälp av publiken ut på banan igen. Dom kom ut på banan igen som 6-7 team men lyckades köra ikapp och blev trea. Stort jubel utbröt när teamet gick upp på prispallen. När han sedan kom till sin buss satt där en snygg fransyska som ville följa med till Sverige. Om hon kom med hem förtäljer inte historien.

I pauserna eller under mummelstunden som Bo Friberg säger gick jag runt och tittade på bilder, tidningsutklipp och gamla program. Där fans människor som varit med sedan HMS föddes. Jag träffade bla Lasse ”Bagaren” Andersson som tävlade i 29 år. Körde sitt första lopp på Knutstorp och bla vunnit 5 lag cross VM. Jan ”Jätten” Karlsson som kört över 70 tävlingar och aldrig brutit ett lopp. Arne Netzler som vann inledande lopp i junior mästerskapen 1955 Körde från fjortonde plats till första plats.

Ett namn som nämndes många gånger var Allan Persson, Ordföranden mellan 1953 – 1979. Alla var överens om att han varit viktig för klubben och att han format både HMS och Motocrossen i Sverige. Gunnar Olsson som kör för HMS 1958 – 1964 har en rolig historia där Allan nämns. 1963 bestämde han och några vänner att det var dags att få igång en klubb som låg närmare hemmet. Dom startar en klubb men hade ingen bana. Gunnar pratar med Allan Person som säger att dem först måste fixa en bit mark. Detta gör dem och Allan kommer dit. Han ber att få låna en cykel och kör sedan runt på marken i över en timme. När han stannar säger han att nu kan han se banan för sitt inre och skall hem och rita. Denna banan byggs och används än i dag under namnet Svampa Banan i Tomelilla.

Allan Persson. Foto: Nisse Wedin

Allt som allt var det en mycket lyckad dag. För en gröngöling som mig så förstår jag nu varför tvåhjulingen är en del av klubbens logga. Tack alla för alla fina minnen. Jag ser fram emot nästa träff.